Дали да отложа сватбата?

Ако сватбата е в следващите осем седмици – ДА, отложете я незабавно. Както всички знаем, България е в извънредно положение заради коронавируса до 13 Април, което може да бъде удължено, затова не рискувайте. Ако обаче сватбата ви е планувана след средата на Май, изчакайте още малко, преди да предприемете мерки. – Съветва Иван Митрев (фотограф и видеограф)

Отлагането на дългоочакваният сватбен ден не е приятно занимание, затова ви даваме няколко съвета как да се справите по-лесно и от къде да започнете.

covid-19 сватба

Прочетете дребния шрифт

Извадете всички договори, които сте сключили и прочетете дребния шрифт. Всички знаем, че почти във всички договори има такъв. Вас ви интересува, може ли да промените или откажете исканата от вас услуга без такса!? Ако това не е упоменато в договора, обърнете се към втория съвет…

Свържете се с всички доставчици на услуги

Незабавно се свържете с мениджъра на ресторанта, с фотографа, диджея и всички други „помощници“, без които сватбата не би могла да бъде осъществена и ги попитайте горе посочения въпрос: може ли да промените датата на сватбата или да се откажете от техните услуги без да платите/с връщане на капарото? И последващият въпрос, кои дати са свободни?

Подгответе се за допълнителни разходи

Както знаем, нещата не са розови, затова не влагайте надежди, че всики ще ви влязат в положение и ще искат да ви върнат капарото, особено пък при отказ (ако примерно сте си избрали тераса на ресторант, а сега искате зимна сватба в планината).

Изберете нова дата

След като сте решили да отмените сватбата, едно от важните неща които трябва да направите е да си зададете тези пет въпроса:

  • Кога сме свободни и в кой сезон искаме да направим сватбата?
  • Кога нашите роднини/гости са свободни?
  • Кога ресторанта ни има свободна дата?
  • Кога фотографа ни е свободен?
  • Кога другите „помощници“ са свободни?

Всичко зависи от това на какво държите най-много – да ви снима същия фотограф или да проведете сватбата във същия ресторант? Или пък всички гости да са там? Бъдете подговени, че може да не получите всичко каквото искате.

Уведомете гостите

След като сте избрали нова окончателна дата, обадете се на вашите гости и ги уведомете. С повечето (по-важните) сигурно вече сте се консултирали за избраната дата, но от останалите поискайте официално потвърждение. Изпратете и официални мейли/покани с новата дата и смяна на локация (ако има такава).

Помислете за детайлите

Ако със смяна на датата сменяте и сезона, помислете си дали не искате да смените и менюто, тортата и украсата. Разбира се, това не е задължително, но някои булки ще искат сватбата им да е координирана със сезона. Помислете си и за дрехите, ако планувате зимна сватба.

Отменете съпътстващите партита/почивки

Освен сватбата трябва да помислите и за отмяна/промяна на медения месец, моминското парти, ергенското парти… Ако сте запазили стаи в хотел, за роднини които пътуват от далеч, трябва да се обадите да промените или отмените резервацията.

Надяваме се поне малко да сме успели да помогнем с нашите съвети в тези трудни времена. Докато минат, погрижете се за себе си, у дома. Ако имате други въпроси, задайте ги в коментари.

Останете си вкъщи, останете здрави и не се паникьосвайте!

Write A Comment