След като сте определили датата за сватбата е време да помислите и за списъка със сватбените ви гости. Определянето на броят на гостите е една от най- трудните задачи в организирането на сватбата. Защо смятам така ще разберете като прочетете статията, а и най-вече, когато дойде моментът да направите своя собствен.

Как да направим списъка с гости за сватбата?

1. Голяма или малка сватба

Моят съвет е първо да си обсъдите с вашата половинка каква сватба си представяте: малка или голяма, 80-100 души или 180-200 гости. Това е важно уточнение, за да може след това да се придържате към това при избора на ресторант, определянето на бюджета и разбира се изготвянето на списъка с готите.

2. Собствен списък

След това вземете лист и химикал, и двамата изгответе свой собствен списък с желаните от вас гости. Разбира се, тук ще се съобразите с точка първа. Ако сте избрали сватбата да бъде с около 100 човека, тогава всеки от вас приблизително може да включи в своя списък около 50 човека.

3. Семейство

Започнете списъка с най-близките ви и хората, без които сватбеното тържество не би могло да се проведе. Това са родители, братя / сестри, кумове, най-добри приятели, баби и дядовци.

4. Приятели

Продължете с роднините, с които се чувате ежеседмично и имате силна връзка- лели, калековци, чичовци, вуйни, вуйчовци, първи братовчеди. След това помислете за приятели, съученици или състуденти, с които те запазили топли взаимоотношения през годините.

5. Колеги

Може би е добре към края на списъка да включите любимите си колеги от работата, защото с тях прекарвате по-голямата част от деня.

6. Широк кръг

Лично аз бих ви посъветвала да поканите и най-добрите приятели на вашите родители. Разбира се, това е вашата сватба, но за вашите родители вълнението също е огромно. Със сигурност те биха били много щастливи, ако имат приятел, с когото да споделят този вълшебен ден.

Снимка с гости
Снимка: Mitrev Studio

7. Бюджет

Добре, ако т.н. чернова със списъка е готова, е време да поговорите по още една много важна тема, а именно – определянето на бюджета. Без него няма как да направите окончателния списък с гостите, тъй като от него зависи колко гости всъщност бихте могли да си позволите. Бюджетът за кувертите може да изчислите, като от общия сватбен бюджет извадите останалите разходи / рокля, костюм, украса, халки, фотографи, фризьори и т.н./.

8. Брой гости

Сумата, която сте получили, разделете на средната цена на един куверт в града, в който желаете да бъде сватбата. За София това е около 70 лв. Така ще получите реалния брой на гостите, които бихте могли да поканите.

9. Най-трудната част

Сега отново трябва да се върнете към двата списъка и да сравните броя на желаните с броя на възможните гости. Ако списъка с желаните гости надхвърля другия, идва най-трудната част, а именно чуденето кой гост да отпадне. Съветвам ви да си признаете честно и всички хора, с които не сте се чували в последните 6 месеца, просто да ги изключите от списъка. Точно на този етап е възможно да възникнат най-сериозните противоречения между вас двамата, както и между вас и вашите родители. Съветваме ви да се заредите с търпение, както и да се опитате да намалите до минимум негативните емоции. Разбира се, опитайте се да бъдете гъвкави и да не влизате в излишни спорове. Може да увеличите списъка с гостите, ако намалите бюджета за друг елемент от сватбата, ако увеличите основния бюджет или намалите цената на куверта. Още информация по темата: Гости, които трябва да зачеркнете от сватбения списък

10. Гости които няма да дойдат

Последният ни съвет за днес е да изпратите поканите възможно най-рано. Така ще можете да реагирате на време, ако някой от поканените гости по уважителни причини няма да може да присъства. Това е шанс да се върнете към черновата и да добавите някой друг гост.

Надяваме се да сме ви били полезни! Не позволявайте стресът да ви завладее по време на подготовката на сватбата! Отпуснете се и се насладете на целия процес!

Екипът на булчински съвети

Ако тази статия ви е била полезна, може да прочетете другите подобни в категория “Сватба“

За да ни накарате да се почувстваме специални и да не пропускате най-новите ни публикации, харесайте нашата фейсбук страница “Булчински съвети“.