Винаги сте мечтали за сватба на открито? Наистина няма по–зареждащо нещо от това да се наслаждавате на красотата на природата. Много хора ще се съгласят, че България е неповторимо кътче от Рая. А какво по-хубаво от това да направите сватбения си ден „в Рая“. Кои обаче са предимствата и дали недостатъците са повече, ще Ви разкажем в следващите редове. 

Бюджетът за сватба на открито

Първата стъпка при планирането на сватбата е да бъде определен сватбеният бюджет. Препоръчваме Ви още в самото начало да определите очакванията си и да прецените финансовите си възможности. Понякога перфектният сватбен ден на открито може да струва много по-скъпо. Ако изберете сватба на открито, ще Ви се наложи да помислите за много повече детайли. Например наем на шатри, навес, маси, столове, арки, прибори и посуда за хранене, чаши, ледарки и други. Допълнителен бюджет може да е необходим и за осветление, озвучаване, декорация на сватбеното тържество, но този бюджет обикновено трябва да бъде предвиден и ако сватбата е на закрито.

svatbena masa
Сватбена украса

Сватбата на открито има и много предимства

1. Кетъринг

Сватбата на открито позволява Вие сами да определите менюто, а не да се съобразявате с това на ресторанта. Препоръчваме Ви обаче то да бъде съобразено със сезона и местоположението на тържеството. Ако сте избрали лятна сватба е добре да подготвите по-голямо количество напитки – алкохолни и безалкохолни. Добра идея са домашните плодови лимонади и слабоалкохолните плодови вина. Малките хапки също са за предпочитане, за да могат да се изконсумират преди да се разтопят от горещината.

svatbena hrana
Сватбени хапки и напитки

2. Красив естествен фон за сватбените снимки

Мястото, което сте избрали за Вашия специален ден може да бъде и прекрасен фон за сватбените снимки. Така спестявате време в пътуване до мястото за фотосесията.

svatbena celuvka
Сватбена целувка
gorse svatba
Горска сватбена разходка

3. Възможност за изнесен ритуал на място

Изнесеният ритуал е все по-често предпочитан от младоженците. Важно е да отбележим, че не всички общини в България предлагат тази възможност. В някои, изискването е да се сключи граждански брак в друг ден. В този случай в деня на сватбеното тържество младоженците може да се венчаят от лице, различно от длъжностното лице. Това може да бъде актьор, DJ, а защо не и сервитьорът. Друг вариант е длъжностното лице да води ритуал, аналогичен на този в ритуалната зала, но без същият да има правна стойност. Цените за изнесения сватбен ритуал във всяка община в България са различни.

iznesen ritual
Изнесен сватбен ритуал

4. Бюджетни сватбени подаръци

Няма как да не споменем и предимството за покупка на бюджетни подаръчета за гостите, съчетани с тематиката и мястото на сватбата. Например за една горска сватба идеалният подарък може да бъдат малки дървени пънчета, гравирани с имената на младоженците. Идеалният подарък пък за една сватба на брега на морето би бил морски звезди, украсени с фина панделка. Ако младоженците са по-сръчни може да изработят и сватбените си подаръци сами. Това ще спести значителна част от предвидения бюджет.

svatben podaryk
Морска звезда

5. Усещане за свобода

Въпреки по-високия бюджет и допълнителните детайли сватбата на открито създава усещането за свобода. Това усещане, съчетано с прекрасните гледки и емоции сред природата не могат да се изживеят на никое друго закрито пространство.

morska svatba
Морска сватба

Сватбата на открито крие и някои недостатъци

1. Метеорологични особености

Насекомите, топлината на жаркото слънце или неочаквано появилият се проливен дъжд са само малка част от неприятните „изненади“. Трябва да помислите предварително за тях и да имате резервен план.

dyed
Сватбен дъжд

2. Необходимост от хладилни витрини

Добре е да се предвидят хладилни витрини, в които да се съхранят храната и напитките. Необходима е и специална витрина за сватбената торта. В противен случай рискувате да останете без храна в горещото време.

3. Удобни обувки или допълнителна подова настилка

Тези на пръв поглед „малки“ детайли могат да провалят цялото сватбено тържество. Ако гостите нямат удобни обувки или подовата настилка не е подходяща, повечето гости биха останали на столовете. В такъв случай дансингът ще бъде празен, а вие разочаровани.

svatbeni obuvki
Удобни сватбени обувки

4. Тоалетната за задължителна при сватба на открито

Само правим едно напомняне, че тоалетната също не за подценяване. Казваме го, защото от опит знаем, че това е последното нещо, за което младоженците се сещат при планирането. Но то е изключително важно особено ако сватбата ще бъде в гората или на място далеч от лятната градина на ресторант или хотел.

wc
WC

5. Сърдити съседи

Много често, когато тържеството е на открито, съседите започват да недоволстват след 22:00 часа заради шума и силната музика. Но нека това не ви отказва от вашата мечтана сватба на открито. Този проблем има две решения. Едното е сватбеното тържество да започне в по-ранен час и да свърши до 22:00 часа. А другото да има възможност да се преместите на закрито, където необезпокоявано купонът да продължи до зори.

Независимо от мястото на сватбата най-важното е да съумеете да се отпуснете и да ѝ се насладите! В повечето случаи този вълшебен момент се случва един път в живота! Повярвайте ни струва си да го изживеете по най-прекрасния начин!
Нека не забравяме все пак, че звездата на сватбата не е мястото на тържеството, а булката! Именно заради това сме ви подготвили 12 съвета, за да бъде най-красивата булка!

bulka
Сватбен фотограф „МИТРЕВ СТУДИО

Comments are closed.