Какво е да си бременна булка в днешно време? Обществото се променя, навиците и моралните възгледи също. Ако в миналото е било срамно да имате дете преди брака, в наши дни, даже е модерно. Няколко мои приятелки в момента са сгодени и едновременно бременни. Чудят кога да направят сватба, след като родят или докато са бременни!? Няма верен отговор, всичко зависи от Вас. В тази статия ще се фокусираме към булчинските съвети за оцеляване по време на сватбения ден, дори бременни.

Вземете предвид времето

Бременността идва с различни физически промени – от гадене до умора и усещане да сте подути като балон. Планирайте сватбата си по време на второто тримесечие, когато сутрешното гадене обикновено изчезва и вашето бебе не е нараснало до размер, който да ви накара да се чувствате голяма. Помислете за фактори като умора и всякакви медицински проблеми, които може да изпитвате като част от бременността си, като гестационен диабет, например. Внимателно планирайте по кое време ще се състои тържеството (ако ви се спи сутрин, направете го следобед) и каква храна ще се сервира (задължително трябва да ядете, по време на тържеството, ако не искате да ви прилошее).

Перфектната булчинска рокля

Може да срещнете няколко предизвикателства с роклята, докато коремчето ви расте, но това не означава, че трябва да се задоволявате с всичко, което прилича на бял чувал за боклук. Кажете на шивачката или не булчинският салон предварително, че сте бременна булка, за да се подготвят по-добре за вашето посещение. Изберете стил, който е удобен и не забравяйте факта, че вероятно ще трябва да използвате тоалетната по-често (познавам булки, които не са ходили до тоалетната 20 часа заради роклята, но това е съвсем другата тема). Избягвайте корсети и други прилепнали модели, които трудно могат да бъдат разширени и с които рискувате да останете без въздух 12 часа. Роклите тип русалка са трудни за ходене до тоалетна, а и са прилепнали в коремната област. Изберете А линия ако искате да скриете коремчето или по прилепнал модел ако искате да го изтъкнете.

Удобни обувки и аксесоари

Бременността често включва подуване, особено в ръцете и краката. Удобните обувки са много важни. Изберете чифт маратонки, балеринки или обувки с нисък ток с които се чувствате уверени и които ще ви помогнат да си изкарате добре на вашия сватбен ден. Даже най-добре, вземете и трите чифта, така ще имате възможност да се преобуете и освежите.

Също така внимавайте, при избора на бижута. Изберете бижута които не ви ограничават и които лесно може да свалите ако ви пречат. Може даже да вземете фалшива халка, колкото за ритуала и да си сложите истинската след бременността (когато пръстите ви не са подути, може би ще свалите един размер). Не забравяйте, че повечето аксесоари, като например воал, чанта и букет, остават незасегнати от размера на корема, така че се наслаждавайте на всички тях колкото желаете.

Починете си преди сватбения ден

Сватбеният ден може да бъде много стресиращ и да ви измори повече, ако сте бременна булка. В седмиците преди вашата сватба, не забравяйте да се наспивате и да си починете достатъчно, за да можете напълно да се насладите на големия си ден.

Имайте предвид, че бременността може да промени качеството на вашия сън. Ако това е проблем, говорете с Вашия лекар преди сватбата си, за съвети, които да ви помогнат да намалите стреса и да получите достатъчно сън, за да можете да се насладите на тържеството. Уверете се, че има време между часовете за прическа и грим или други събития, за да седнете и да се презаредите. Легнете си рано нощта преди сватбата, за да можете да се насладите на деня си с минимална умора. Дремнете преди церемонията, ако имате възможност. Поглезете се с масаж сутринта на вашата сватба или един ден преди това, който ще ви помогне да си починете и да се отпуснете.

Поискайте помощ и делегирайте задължения

Сватбите са стресови събития и като цяло изискват координация с различни хора (DJ, фотограф и видеограф, хората с украсата и цветята). Независимо дали имате сватбен организатор или разчитате на семейство и приятели, не се притеснявайте да потърсите помощ или да делегирате задачи на хората около вас. Избягвайте да бъдете груба и се старайте да не обиждате, дори ако има проблеми, дори ако хормоните ви бушуват. Помолете съпруга ви да ви помогне. Той може да бъде вашата успокояваща сила, която ви помага да се отпуснете и да се съсредоточите върху най-важното на деня – вие двамата (упс,тримата).

Правете почивки, когато имате нужда

Имайте предвид, че по всяка вероятност ще се изморите по време на сватбата. Позволете си да седнете и да си поемете дъх, когато чувствате, че това е необходимо. Не се срамувайте – гостите ви вероятно ще ви разберат и могат дори да ви помогнат. Уверете се, че винаги има стол до вас, за да можете да седнете, ако се изморите или сте замаяни. Не стойте докато говорите с гостите, учтиво кажете: „Съжалявам, имаш ли нещо против, ако седнем и поговорим, краката ме убиват и бебето ме рита толкова силно“. Хормоните бунтуват много повече когато сте бременни. Може да станете прекалено емоционални и да се наложи да се поуспокоите. Нека вашият съпруг да знае ако това се случи и да помоли някой да дойде с вас, ако е необходимо.

Яжте през целия ден

Ще трябва да ядете, за да поддържате енергията си през целия ден. Наличието на здравословна закуска и обяд, както и леки междинни закуски ще ви накарат да се почувствате добре. Започнете деня със здравословна закуска която съдържа протеини и сложни въглехидрати като омлет с парче пълнозърнест хляб и плодове. Много хора се увличат в тържеството и да забравят да ядат. Нека вашият съпруг, приятел или член от семейството ви напомнят да седнете и да се насладите на храната. Не забравяйте да се хидратите, пийте много вода през целия ден. Насладете се на глътка шампанско, но избягвайте друг алкохол заради здравето и безопасността на вашето бебе.

Имате два варианта: Да се опитате да скриете бременността или да я подчертаете.

Скриване на бременността

Ако мислите, че ще се чувствате по-удобно, ако прикриете бременността си, направете го. Скрийте корема си колкото е възможно повече. Изберете подходяща рокля. Не споменавайте бременността си пред никого. Това не само ще ви помогне да се справите с предразсъдъците на други хора, но и ще ви помогне да се отпуснете и да се насладите на деня повече.

Подчертаване на бременността

Ако пък искате всички да споделят вашите радостни новини, подчертайте бременността си. Подчертайте коремчето с булчинската рокля, може даже да завържете розова или синя лента около талията, в зависимост от пола на бебето.

Бонус: Как да се справите с предразсъдъците на гостите

Опитайте се да разберете чувствата на другите около вас, те може да имат културни или религиозни причини, които да ги затруднява да приемат идеята за бременна булка. По-възрастните поколения го смятат за нещо срамно. Въпреки че техните коментари могат да ви наранят, опитайте се да се поставите на тяхно място, и учтиво им обяснете колко сте щастливи. Реагирайте положително, това може да ви помогне да пренебрегнете предразсъдъците и наистина да се насладите на деня си. На всяка цена не забравяйте да не се срамувате. Не сте направили нищо лошо!!!

И не на последно място…

Не забравяйте да се забавлявате

Съсредоточете се върху всеки момент от сватбения ви ден. Това не само ще ви помогне да се отпуснете и да се забавлявате, но може да бъде и велик спомен, който можете да споделите с децата си, когато пораснат. Позволете си да танцувате, разговаряте, да седите, да ядете и да правите други неща, които всяка булка ще направи на големия си ден. Нека всички негативни коментари минат покрай вас. Потърсете хора, които ще ви вдигнат настроението и ще ви помогнат да се насладите на тържеството.

Това бяха нашите съвети, как да премине сватбата по-леко ако сте бременна булка. Ако тази статия ви е била полезна, може да прочетете другите подобни в категория “Сватба”

За да ни накарате да се почувстваме специални и да не пропускате най-новите ни публикации, харесайте нашата фейсбук страница “Булчински съвети“.

Write A Comment