Да бъдеш кум е не само истинска привилегия, но и голяма отговорност. Кумовете имат ключова роля, както в сватбения ден и по време на сватбената организация, така и в бъдещия съвместен живот на младото семейство. А написването на оригинална кумова реч често затруднява повечето мъже. Няма две мнения по въпроса, че кумовата реч е един от основните моменти по време на тържеството. Често тя се отказва истинско предизвикателство, тъй като не са свикнали да говорят пред повече хора, но най-вече защото се притесняват какво точно да кажат.

Сватбен фотограф: Mitrev Studio

Именно заради това решихме в днешната статия да се опитаме да ви дадем насоки, с които вие да успеете да напишете перфектната кумова реч.

Екипът на булчински съвети

1. Не подценявайте кумовата реч

Сватбата на най-добрите ви приятели е определено е един от най-специалните дни за тях. Не омаловажавайте вашата реч и се подгответе добре. Съветваме ви да отделите колкото е възможно повече време, за да я измислите. Със сигурност при всяко препрочитане ще ви идват нови идеи и крайната реч ще се различава много от първоначалната. Почти всички импровизирани речи, които се измислят на момента, нямат голям успех.

2. Подгответе си „пищов“, ако стресът надделее

Дори да сте говорили и друг път пред публика и да не се притеснявате от речта се презастраховайте. Съветваме ви да имате лист, на който е написана речта. Така, ако случайно стресът надделее или се разсеете за миг и забравите, ще можете да се подсетите и да продължите без да се налага да импровизирате. За да бъде по-оригинално, може да не четете от измачкан лист, а да принтирате текста и да го ламинирате. Така в крайна сметка вашата кумова реч ще се превърне като част от сватбения ви подарък към младоженците. Така дори никой няма да разбере дори че това е бил вашият „пищов“.

3. Не пийте прекалено много

Определено няма нищо по-неуважително за младоженците от пиян кум, който сричайки чете своята кумова реч или пуска импровизирани неуместни шеги. Умората, стресът и липсата на време за хранене може да се окажат ключови фактори и дори и малкото алкохол да ви замая. За това имайте едно на ум.

Сватбен фотограф: Mitrev Studio

4. Не дъвчете дъвка

Отделям специално внимание на тази уж „малка подробност“, защото на последната сватба, на която бях кумът през цялото време беше с дъвка. Това е изключително неуважително, въпреки че на някой може да му действа успокоително. Като цяло дори на сватбата да не е направило впечатление на гостите, когато гледате сватбеното видео след месец всички ще го забележат.

5. Не използвайте готови речи от интернет

Всички имаме интернет, определено няма да е много мило от ваша страна, ако младоженците са чули същата кумова реч на предишна сватба, на която са били. Вероятността е голяма, тъй като най-популярните шаблони не са толкова много. По-добре да кажете нещо по-кратко и лично, но от сърце, както се казва, отколкото нещо на пръв поглед блестящо, но копирано.

6. Изправете се, не говорете седнал

Понякога от голямото напрежение и желанието по-бързо да се „свърши“ със задължението много от кумовете говорят от масата, на която са седнали и забравят дори да се изправят. Това отново е знак на неуважение. Съветваме ви да излезете на дансинга, да се обърнете към младоженците, да поемете дъх и да започнете.

Сватбен фотограф: Mitrev Studio

7. Говорете бавно и ясно

Дори да сте подготвили най-прекрасната кумова реч, ако не я презентирате, както трябва, никой няма да разбере за нея. Именно заради това ви съветваме да говорите бавно, ясно и близо до микрофона.

kumova rech
Сватбен фотограф: Mitrev Studio

8. Нека кумата ви подкрепи

Аз лично обичам да разчувам стереотипите и клишетата. Именно заради това бих посъветвала кумата да изненада младоженците и да подготви и тя една кратка реч. Това би било изключително мило особено в случаите, когато младоженците са познавали първо нея, а след това са се запознали и с кума.

rechta na kumata
Сватбен фотограф: Mitrev Studio

9. Репетирайте пред огледалото

Може да ви се струва смешно и глупаво, но най-добрата импровизация винаги се оказва добре репетираната импровизация. Когато речта е готова може да пробвате да я кажете пред огледалото на глас, както и пред познати. Може дори да си направите видео с телефона, за да се видите „отстрани“. Така най-лесно ще можете да прецените дали нещо трябва да промените. Репетицията ще ви даде увереност и ще ви помогне в презентирането на перфектната кумове реч.

10. Не забравяйте чашата с виното

Всяка кумова реч е редно да завърши с наздраве и горчиво за младоженците. Определено един от най-комичните за мен моменти е, когато диджеят три пъти попита кумът „Какво е виното?“ с идеята да го подсети да каже горчиво, но уви. Кумът от притеснение така и не сети. За него виното беше хубаво, вкусно и червено. Та, така мили, бъдещи кумове, не забравяйте, че виното е горчиво!

Сватбен фотограф: Mitrev Studio

Отпуснете се, поемете дъх и се насладете на момента!

Булчински съвети
Сватбен фотограф: Mitrev Studio

Ако тази статия ви е била полезна, може да прочетете другите подобни в категория “Сватба”

За да ни накарате да се почувстваме специални и да не пропускате най-новите ни публикации, харесайте нашата фейсбук страница “Булчински съвети“.

Comments are closed.