Големият ден идва? Дните до вашата сватба преминават като че ли с все по-голяма скорост, а все още не сте измислили прическа? Винаги сте мечтаели да имате здрава и красива коса, но тя е изтощена?

Каквато и прическа да харесате, за да стои тя добре, най-важното е косата ви да е здрава и силна. И най-добрата прическа не може да скрие следите от лошо боядисване или изтощени крайчета. За щастие, ние сме тук с няколко съвета, за да бъде косата ви красивата корона, която носите всеки ден.

Zdrava I krasiva kosa
Снимка: Митрев Студио

Подстрижете мъртвите крайчета, за да се радвате на здрава и красива коса

Първата и най-важна част от грижата за косата е редовното подстригване. Ако подстригвате косата си редовно по мъничко, то тя ще расте здрава и силна. Склонни сме понякога да отбягваме фризьора, защото искаме по-дълга коса. Това за съжаление води до обратен ефект – цъфналите връхчета се накъсват и в крайна сметка се налага отрязване на повече от дължината. Изтощената, та макар и дълга коса, не изглежда красива.

Фризьорските салони предлагат различни услуги за запазване на дължината – подстригване с гореща ножица, брилаж – обиране само на цъфналите връхчета запазвайки дължината, специални терапии за затваряне на кутикулите на косъма с OlaPlex.

Грижа отвътре навън

Kosopad
Изтощена коса

„Красотата идва отвътре“ неслучайно казват по-мъдрите. Кожата, косата и ноктите са първият признак на здравословен проблем или недостиг на ценен елемент, тъй като те са по-маловажни за функционирането на организма и той приоритизира жизненоважните органи. Нездравата коса често е отражение на липса на някой витамин или минерал, нарушен хормонален баланс или друг проблем. Ако правите всичко необходимо за грижата за косата си, но тя все пак е изтощена, консултирайте се с личния си лекар и си направете пълна кръвна картина.

Можете да подхраните косата с добавки със съдържание на колаген и кератин.

Протеин или хидратация?

Добре пазената тайна на фризьорите е, че косата е фин баланс между протеин и хидратация. Тя сама си показва от кое има нужда. Вземете косъм от косата си и го разтеглете с ръце. Ако не е еластичен, или се скъсва лесно, ако се усеща сух и с грубовата текстура, ако е изтощен и крехък – косата ви има нужда от хидратация. Ако косъмът е много еластичен, разтегля се твърде много и не се връща до първоначалното състояние, усещате го „лигав“, като гума или като захарен памук – косата има нужда от протеин.

Как да си набавите хидратация? Като за начало избягвайте продуктите с протеин. Имайте предвид, че колагенът и кератинът широко разпространени в козметиката за коса са протеини. Търсете продукти богати на глицерин, алое, масла, мастни киселини като например различни триглицериди, фосфолипиди, cetearyl alcohol, caprylyl glycol, ethylene glycol, diethylene glycol, polyethylene glycol (PEG). Серията OI на Davines (шампоан, балсам, мляко и масло) са отлични продукти за повечето типове коса. Млякото е дълбоко хидратиращо, а маслото разплита и приглажда косата в желаната форма за дълго. Moroccanoil предлагат прекрасна хидратираща маска. Еластисайзърът на Philip Kingsley е отличен хидратиращ продукт. Добра бюджетна хидратираща серия е Garnier Fructis Aloe – шампоанът, балсамът и най-вече хидратиращият крем без отмиване.

Protein I hidrataciq za zdrava kosa
Серия OI

Как да си набавите протеин? Търсете продукти с протеин, колаген, кератин, соев протеин. Фризьорските салони предлагат протеинова процедура, която заглажда и изправя косъма временно, прави го видимо по-здрав. Тази процедура обаче е скъпа и не е постоянно решение. Алтернативен продукт за домашна употреба е системата с кератин на ApHogee. Балсамите за коса с протеини на John Frieda от серията Frizz Ease (лилава опаковка) и OGX от сериите с бразилски кератин (кафява опаковка) или биотин и колаген (лилава опаковка) вършат прекрасна работа в заглаждането на косата. John Frieda предлагат и страхотни продукти за стилизиране – спрей за изправяне с протеини, който държи косата права до следващото измиване, както и пяна за къдрици, която, за разлика от повечето продукти на пазара, не лепне и не се усеща. Друг разкошен продукт за стилизиране и защита на увредената коса е Ciment Thermique на Kérastase.

Shampoan John Frieda Frizz ease
John Frieda Frizz ease

Не експериментирайте точно преди сватбата

Chervena kosa
Екстравагантна прическа

Идеята да блеснете с невиждана досега прическа или цвят на сватбения ден е изкушаваща. В действителност, тези „добри“ идеи водят до това след 20 години да гледате снимките от сватбата си и да не се познаете. Или по-лошо, да си мислите „къде ми е бил акъла да се появя така?“ 🙂

Препоръчвам ви да не скъсявате косата си драстично преди сватбата, както и да не експериментирате със съвършено различен цвят. Обсъдете идеите си с фризьора, направете пробна прическа. Така на големия ден ще сте спокойна и ще знаете какво да очаквате, поне с косата си. Подберете стила си така, че да изглежда класически елегантно и да изглежда добре и след години, когато разглеждате снимките заедно с внуците. Ако носите косата си права всеки ден, сватбата не е идеалният момент да се появите за пръв път на ситни къдрици, и обратно.

Ограничете пресата и машата – препоръки за хубав сешоар

Когато попитаме фризьора си за новото магическо решение за здрава коса и слепване на цъфналите крайчета, те винаги повтарят скучното „Спри с пресата и машата, не я гори и ще се възстанови“. Лесно е да се каже, но трудно да се направи, нали?

Аз бях от тези, които си изправят косата с преса на всяко миене. Въпреки че използвах скъпи продукти за защита и възстановяване, косата ми беше изтощена и като че ли не растеше. Купих си хубав сешоар и започнах да оформям косата си с него. Сега е много по-здрава, изглежда естествено права и красива.

Какъв сешоар да изберете?

Трябва ви мощен сешоар, за да оформя косата в желаната посока бързо и без да я гори много. Евтините и немощни малки сешоари имат много слаба струя, която прави косата frizzy. За изправяне ви трябва тесен концентратор – 7 мм. Ако искате естествено изглеждащи къдрици – потърсете сешоар с дифузер. За по-добре оформени къдрици, може да използвате по-широк концентратор и кръгла четка. Задължителен елемент на хубавия сешоар е AC моторът, който ви дава истински студена струя за завършване на стилизирането. Така прическата остава в желаната форма за дълго. Търсете сешоар с керамична решетка, която се сваля за лесно почистване. На пазара има и сешоари с различни масла и балсами вложени в решетката, които подхранват косата при сушене.

Хубави сешоари са на Ремингтон, Филипс, Ровента.

seshoar-remington
Сешоар Remington

За здрава и красива коса ви е е необходима качествена четка

Четката е изключително важна за здравето на косата. Изхвърлете всички четки с пластмасови или метални зъбци веднага. Те накъсват косъма и водят до изтощаване на косата. Вместо тях инвестирайте в четка с дървени зъбци или четка за разресване от типа Tangle Teezer. Четките с естествен косъм са много подходящи за заглаждане и блясък, но сами по себе си не са достатъчни за сресване и подреждане на косата.

Има толкова богат избор при четките – кръгли, плоски, големи, малки, с дълги или къси зъбци. Каква да изберем? Всичко зависи от косата. Кръглите четки се използват за сушене на косата със сешоар, а плоските за разресване. Независимо дали е кръгла, или плоска, големите четки са подходящи за дълга коса, а по-малките – за по-къса. Дължината на зъбците от друга страна зависи от гъстотата на косата ви. За по-тънка коса изберете къси зъбци, а за по-гъста – по-дълги.

chetka tangle teezer za zdrava I krasiva kosa
Четка Tangle Teezer

SLS? Какво е това? Опасно ли е?

shampoan
Шампоан

Напоследък нашумяха рекламите за безсулфатни продукти. Сулфатите са измивните агенти на шампоана. По-агресивните изсушават косъма, но ние имаме склонност да харесваме такива продукти заради богатата пухкава пяна, която правят. Процесът по свикване с безсулфатен шампоан не е лесен, но ще донесе много ползи за косата в дългосрочен план.

Имайте предвид, че много марки рекламират продукта си като несъдържащ SLS, но пък съдържат другите видове агресивни сулфати. Избягвайте веществата sodium lauryl sulfate SLS, sodium laureth sulfate SLES, ammonium lauryl sulfate ALS, ammonium laureth sulfate ALES, като ALS е най-грубият от четирите.

Ако използвате много стилизиращи продукти за коса, от време на време използвайте дълбоко почистващ шампоан, за да премахне натрупванията от продуктите. Безсулфатните шампоани са твърде нежни, за да премахнат големи натрупвания от стилизанти.

За или против силиконите?

На пазара има и много продукти без силикони. Силиконите, за разлика от сулфатите, не са непременно нещо лошо. Те са евтина съставка, която заглажда косъма и прави косата по-гладка. Често срещани са в различни масла за коса.

Мацките с естествено къдрава коса предпочитат да избягват силиконите, тъй като те утежняват косъма и го изправят. За тези с права коса обаче, силиконите са дар от Бога – приглаждат и подреждат косата. Оставям на вас сами да прецените дали продуктите със силикони са подходящи за вас или не. Винаги обаче имайте предвид, че силиконите са евтина съставка и не вярвайте в чудодейната сила на масла за 50+лв, които съдържат основно силикон.

Домашни маски за здрава и красива коса

maska za zdrava i krasiva kosa
Домашна маска за здрава и красива коса

Самата аз не съм най-големият почитател на домашните маски. Част от тях действат добре, други не. Ако решите да си правите домашна маска, подберете подходящи съставки според нуждите на косата си. Маслата хидратират, яйцата са протеин, медът подхранва, киселото мляко хидратира и е много полезно за скалпа, изплакването с оцет разреден във вода придава блясък и е полезно за скалпа, изплакването с вода, в която е вряла коприва прави косата здрава и и придава блясък. Горчицата на прах се използват за растеж, но с нея лесно можете да изгорите косата си и не я препоръчвам. Маските с банан се отмиват изключително трудно. Продуктите и домашните маски с яйце изсушават косата на повечето хора, освен ако косата ви не е в крайна нужда от протеин. Някои препоръчват маски с лук или чесън за растеж на косата, но при намокряне на косъма, той ще отделя неприятна миризма с месеци.

Надявам се, че нашите съвети ще помогнат косата ви да е във върхова форма в мечтания ден. Усмихвайте се и запомнете всяка една секунда от този ден и щастието, което изпитвате тогава. Нека животът ви е още по-хубав след този ден!
След като разбрахте как да се погрижите за вашата коса, може да прочетете и нашите идеи за красива сватбена прическа .

Comments are closed.